2020-ųjų – Tautodailės metų – pradžia pažymėta įsimintinu renginiu

Simboliniu aukso vainiku buvo karūnuotas ukmergiškis Rimantas Zinkevičius. Simboliniu aukso vainiku buvo karūnuotas ukmergiškis Rimantas Zinkevičius.

Tautodailės metams skirtus renginius iškilmingai pradėjo liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigti „Aukso vainiko“ apdovanojimai – svarbiausias šalies tautodailininkų, iškilių liaudies dailės kūrinių autorių, įvertinimas.

Šiųmetėje baigiamojoje konkursinėje „Aukso vainiko“ parodoje pristatyti dvidešimt aštuonių kūrėjų, geriausių savo apskričių meistrų, vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai. Nugalėtojais tapo ir simboliniais aukso vainikais buvo karūnuoti po vieną vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą: skulptorius Artūras Janickas iš  Alytaus – už skulptūrėlių iš medžio kolekciją, audėja Aurelija Gražina Rukšaitė iš Kauno r. – už įspūdingus juostų kilimus ir kryždirbys Rimantas Zinkevičius iš Ukmergės krašto – už kryždirbystės paminklus.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, sveikindamas iškilmių dalyvius, pabrėžė, kad tautodailė – tai nuostabus mūsų paveldas, perteikiantis tautos kultūros esmę.

Bet tai nėra tik paveldas, į tautodailę turime žvelgti ir kaip į aktualų kultūros lauką, išsaugojusį darnų ryšį su vieta, kurioje užaugome, gyvename. Mums, šiuolaikiniams žmonėms, tautodailė, folkloras padeda suprasti, kad žmogus nėra tik sau, jis yra ir tautai, ir bendruomenei, ir jį supančiam pasauliui.

2020-uosius paskelbus Tautodailės metais visuomenė ir ypač jaunimas bus skatinami domėtis tautodailės raida, jos šakomis, suvokti tradicinės dailės ir amatų kultūrinę ir meninę vertę. Tam visoje Lietuvoje bus rengiamos konferencijos, parodos ir konkursai, vykdomi edukaciniai bei kiti projektai. Vienas jų – kasmetis konkursinių parodų ciklas, pavadintas „Aukso vainiko“ vardu, kviečiantis ir skatinantis visų dailės šakų kūrėjus išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, įkvėpimo ieškant senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti.

Per penkiolika metų respublikinėse „Aukso vainiko“ parodose eksponuotos net 85 tradicinių medžio skulptūrų kolekcijos. Iš taikomosios dailės žanrų gausiausiai atstovauta tekstilės, taip pat pristatyta nemažai kalvystės kūrinių bei keramikos dirbinių, paprotinės dailės dirbinių – sodų, margučių bei juvelyrikos kūrinių kolekcijų. Kryždirbiai į „Aukso vainiko“ parodas įsitraukė tik trečiaisiais konkurso metais. Nuo to laiko baigiamosiose parodose pristatyta 81 kryždirbystės paminklų kolekcija. Kryždirbystės konkursą remia dailininkas skulptorius Tadas Gutauskas.

Įsimintinoje šventėje Alytaus kultūros centre dalyvavo Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa, Lietuvos tautodailininkų sąjungos regioninių skyrių ir bendrijų nariai, menotyrininkai, etnologai, žymūs visuomenės, kultūros veikėjai. Koncertavo vyrų grupė „Ugniavijas“, Alytaus šokio studija „Aušrinė“, cirko studija „Dzūkija“.

Daugiau informacijos:

Vida Šatkauskienė, tel. (8 5) 261 2540, 8 614 36071,

Asta Valiukevičienė, tel. (8 5) 261 3553,

Kultūros informacijos poskyris, Eglė Ladigienė, tel. (8 5) 261 4763.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų